فهرست مطالب

نشریه نشاء علم
سال دوم شماره 2 (پیاپی 4، خرداد 1391)

  • تاریخ انتشار: 1391/03/15
  • تعداد عناوین: 10
|
  • سخن سردبیر
  • علی اکبر موسوی موحدی صفحه 5

    امروزه,برای حل مشکلات اقتصادی,سیاسی و امنیتی جهان,دولت ها به توسعه دیپلماسی علمی و فنآوری با هدف نزدیک سازی همکاری ملتها با یکدیگر روی آورده اند. دیپلماسی علم در دنیای پرتنش امروز,از اهمیت بالایی برخوردار است. ارزش این مسئله به حدی است که کشورهای مختلف,در حال سرمایه گذاری وسیع برای افزایش مناسبات خود با سایر کشورها هستند. به نظر میرسد,با توجه به برنامه ریزی هدفمند دولتها در این زمینه,این موضوع در آینده نزدیک,به عاملی مهم و اثر گذار در برتری و رتبه سنجی علمی کشور ها بدل خواهد شد,کما اینکه در حال حاضر این معیار در رتبه بندی دانشگاه های جهان,بسیار موثر است. دیپلماسی دانشگاهی,علمی و فناوری می تواند زمینه های انتقال دانش و فناوری را به کشورها فراهم آورد. دانشمندان و محققان برای انجام طرح های تحقیقاتی و تربیت نیروی انسانی پژوهشگر,نیاز به دانش فنی,مواد اولیه و تجهیزات خاص دارند که بعضا" از کشورهای دیگر وارد می شود و تعاملات علمی و دانشگاهی,زمینه این هم افزایی را تسهیل می نماید.اعمال دیپلماسی علم و فناوری,مستلزم تلاش تمامی کشورها در زمینه سیاستگذاری,ظرفیت سازی و مشارکت است و پیشنیاز ایجاد این نوع دیپلماسی,برنامه ریزیهای بلند مدت و تعهد سیاسی به تخصیص منابع و بودجه لازم برای ارتقای فعالیت های کارشناسی,برگزاری نشستها و اجرای طرحهای تحقیق و توسعه مشترک با دیگر کشورها است.بدون شک پیشرفتهای علم و فناوری ایران,میتواند به منبعی برای الهام بخشی,نه تنها در جهان اسلام,بلکه در کشورهای در حال توسعه تبدیل گردد. دیپلماسی علم و فناوری میتواند نقش بسیار مهمی در تبدیل شدن ایران به مرجعیت علمی و فناوری در کشور های در حال توسعه ایفا نماید. برای این منظور طراحی برنامه های آموزشی ویژه در دیپلماسی علم و فناوری برای دیپلماتها,سیاستگذاران,دانشگاهیان,انجمن های علمی,روزنامه نگاران و دیگر افراد مرتبط در مورد نقش علم و فناوری در رقابت پذیری بین المللی و توسعه مهارتها برای مشارکت فعال در گفت وگوهای علم و فناوری از اهمیت بالایی برخوردار است. رویکرد توسعه دیپلماسی علمی و فنآوری در جمهوری اسلامی ایران بویژه در شرایطی که تحریم های نابرابر,باعث ایجاد موانع جدی درمسیر ارتقای علم,فنآوری و نوآوری کشور نخبه پرور ایران می گردد,حرکت مهمی است که می باید هوشمندانه برنامه ریزی و هدایت شود تا به نتایج مطلوب که همان مشارکت در تولید علم و فنآوری جهانی و شکستن برخی حصارها و محدودیت های بین المللی است,نایل آید.

  • علم و پژوهش
  • علی اکبر صبوری* صفحه 6

    بر پایه داده های پایگاه اطلاعات علمی سازمان تامسون رویترز در سال 2011، شمار اسناد علمی نمایه شده ایران در علوم، با سی و دو درصد رشد نسبت به سال گذشته 1/59 (23724 درصد مقدار جهانی) و در علوم اجتماعی با چهل و هفت درصد رشد نسبت به سال گذشته 0/41 (957 درصد مقدار جهانی) میباشد. اکنون، ایران در رتبه نوزدهم تولید اسناد علمی نمایه شده قرار دارد که نسبت به سال گذشته سه پله بالا رفته است. چهل نشریه کشور در وبگاه علوم سازمان تامسون رویترز نمایه میشود. جایگاه نخست کشور در ارایه اسناد علمی همچون سالهای گذشته از آن شیمی عمومی بوده است و مهندسی برق و الکترونیک،علم مواد، مهندسی شیمی و شیمی فیزیک در رتبه های دوم تا پنجم قرار دارند. دانشگاه تهران، دانشگاه علوم پزشکی تهران، دانشگاه تربیت مدرس، دانشگاه صنعتی شریف و دانشگاه صنعتی امیرکبیر، به ترتیب، پنج دانشگاه برتر کشور در ارایه بیشترین شمار اسناد علمی نمایه شده میباشند. اکنون، 0/4 درصد نشریه های وبگاه علوم از آن ایران است که بیشتر آنها در زمینه های علوم پایه است.

    کلیدواژگان: تولید علم، شمار نوشتارها، همکاری علمی، مشارکت دانشگاهی، سازمان داده های علمی (ISI)
  • سید محمود طباطبایی، منصوره مظاهری، رضا فرخی، علی اکبر موسوی موحدی* صفحه 15

    امروزه بازرگانی فرآورده های حلال به ویژه غذای حلال به عنوان یکی از برنامه های سودمند اقتصادی مورد توجه بیشتر کشورهای مسلمان و حتی غیر مسلمان قرار گرفته است. در چنین شرایطی که کشورهای مسلمان به عنوان بازار هدف این نوع بازرگانی ، مورد نظر غیر مسلمانان نیز قرار گرفته اند، قدرت اقتصادی فرآورده های حلال با ایجاد فرصت های شغلی برای مسلمانان، می تواند بازارهای نوینی را ایجاد کند و نوآوری هایی را برای جایگزینی فرآورده های حلال به جای همانند غیر حلال آن ایجاد نماید. هم اکنون برخی از کشور های اروپایی، آسیایی برای بازرگانی فرآورده های حلال برنامه ریزی می نمایند و شرکت هایی در فرانسه و انگلستان فرآورده های حلال را به مشتریان خود از مسلمانان و غیر مسلمانان به خاطر مرغوبیت و کیفیت بالای این فرآورده ها و اقبال همه برای خرید فرآورده های حلال با وجود 30-20 درصدی گرانتر بودن این فرآورده های عرضه نموده و بازرگانی و سود شایانی را از این رهگذر بدست می آورند. در این میان، سازمان کنفرانس اسلامی با عضویت 57 کشور پویا در حال برنامه ریزی برای تهیه یک نشان استاندارد یکسان برای کشورهای اسلامی برای گذاشتن روی فرآورده های خود می باشد تا بتوانند با همکاری یکدیگر این بازار مهم را در دست خود نگه دارند.

    کلیدواژگان: فرآورده های حلال، نشان حلال، استاندارد غذای حلال، بازرگانی حلال
  • ناصر پارسا*، زهره سادات حسینی صفحه 20

    مالتیپل اسکلروزیس یا اسکلروزیس ماهیچه‌‎ای (ام-اس) : یک بیماری مزمن و تخریبی اعصاب می‌باشد که روی سامانه اعصاب مرکزی (مغز، نخاع) و اعصاب بینایی تاثیر می‌گذارد. به صورت کوتاه می توان گفت ام-اس؛ التهاب در برخی از نواحی ماده سفید سامانه اعصاب مرکزی در لکه‌های تصادفی که پلاک نام دارد، رخ می‌دهد. این موضوع منجر به تخریب میلین (ماده پروتیینی چربی) که محافظ فیبرهای سلول عصبی در مغز و نخاع می‌باشد، می شود. میلین باعث جابجایی پرشتاب و یکپارچه پیام‌های الکتروشیمیایی بین مغز، نخاع و بدن می شود هنگامی که میلین آسیب می‌بیند، جابجایی عصبی پیام‌ها کندتر می‌شود و منجر به کاهش عملکرد می شود. ام-اس به عنوان یک بیماری خود ایمنی در نظر گرفته می‌شود که بیشتر در افراد جوان بروز می‌کند. سامانه ایمنی به میلین و سلول‌های الیگو دندروسیت‌ها که میلین را می‌سازند، حمله می‌کنند. شیوع ام-اس در دو دهه گذشته افزایش یافته است. جدیدترین ویژگی همه گیر این بیماری می تواند به عوامل محیطی مانند کمبود ویتامین D، تابش اشعه ماوراء بنفش با طول موج کوتاه، عفونت‌های ویروسی، افزایش سن و مکان‌هایی با عرض جغرافیایی بالا باشد. چندین داروی موثر و درمان‌های تعریف شده برای بیماران ام-اس برای کاهش شتاب پیشرفت این بیماری ارایه شده است. درک ساز و کار مولکولی این بیماری همراه با پیشرفت پژوهشهای سلول‌‎های بنیادی می‌تواند امید برای کسانی که از این بیماری رنج می‌برند را به ارمغان آورد.

    کلیدواژگان: اسکلروزیس ماهیچه، سامانه عصبی، میلین، عوامل تخریب کننده، درمان
  • علم و آموزش
  • حمیدرضا آراسته*، الهام امیری صفحه 29

    افزایش رقابت در بازارهای جهانی و رشد فناوری به عنوان ابزاری پویا برای سود بیشتر، موجب افزایش نقش آفرینانی شده است که تلاش می‌کنند سهم بیشتری از منابع جهانی را به دست آورند؛ در حالی که چندان توجهی به پیامدهای زیانبار آن از جمله، تخریب منابع طبیعی،آلودگی محیط زیست، فقر و نابرابری ندارند. پدید آمدن این مشکلات، رویکرد توسعه پایدار را مطرح ساخت و نشانه‌های جایگزینی الگواره جدید توسعه (پایداری) به جای الگوواره سنتی (رشد) آشکار گردید. الگوواره سنتی توسعه (رشد)، به دنبال حصول رشد اقتصادی به هر قیمتی است در حالیکه در الگوواره جدید(پایداری)، رشد کیفی با توجه به محیط زیست و عدالت اجتماعی مد نظر قرار گرفته است. آموزش عالی به دلیل ضریب تاثیر بسیار بالای خود در آگاهی بخشی و ارتقای قابلیت های مورد نیاز افراد جامعه، ظرفیت لازم برای آغاز جنبش توسعه پایدار را دارد. بدین ترتیب، با ظهور الگوواره پایداری و تغییر فرضیات بنیادین، نظام‌های آموزش عالی نیز باید ساختارهای خود را در تمام بخش‌ها به ویژه در حوزه آموزش با شرایط جدید منطبق نمایند. هدف از این مقاله بررسی نقش دانشگاه‌ها در آموزش توسعه پایدار است. در این مقاله‌، مفهوم توسعه پایدار‌، نقش سیستم‌های آموزشی به ویژه دانشگاه‌ها در توسعه پایدار، رویکردهای آموزشی مورد نیاز و قابلیت‌های توسعه پایدار بررسی و در نهایت، توصیه‌هایی برای نهادینه نمودن توسعه پایدار ارایه شده است.

    کلیدواژگان: توسعه پایدار، آموزش، آموزش عالی، قابلیت های کلیدی، محیط زیست
  • یافته های علم: تغییرات جوی
  • محمد اکبرزاده* صفحه 37

    دگرگونی های آب و هوا موضوعی است که با گذشت زمان نگرانی‌های بیشتری را در جوامع علمی به همراه دارد. مدل هایی که به پیش بینی آینده زمین می‌پردازند به هیچ وجه امیدوار کننده نیستند. گرمایش 2 تا 5 درجه ای زمین و آب شدن نزدیک به یک متر از یخ های قطبی تا سال 2100 خبر از بروز فاجعه ای می دهد که باید هر چه زودتر از سرعت آن کاسته شود. دگرگونی های آب و هوا بیشتر در قالب گرمایش زمین گفتگو می‌شود و می توان پیوند مستقیمی بین این دو در نظر گرفت. متان یکی از گازهای گلخانه ای است که مایه گرمایش زمین می شود. عوامل انسانی گوناگونی در بخش های مربوط به کشاورزی و صنعت در پخش شدن متان نقش دارند. نیمی از متان پخش شده توسط انسان مربوط به بخش کشاورزی است. دامداری ها و شالیزارهای برنج که بستری برای فرآیندهای بی هوازی فراهم می کنند توانایی بالایی برای فرآوری متان دارند. میزان متان فرآوری شده در این شرایط وابسته به عواملی است که با مهار کردن آنها می توان میزان پخش شدن آن را کاهش داد. هدف از این پژوهش، بررسی منابع انسانی و عوامل اثر گذار در فرآوری متان می باشد.

    کلیدواژگان: دگرگونی های آب و هوا، گازهای گلخانه ای، گرمایش زمین، گاز متان، جو زمین، مدیریت بر مبنای فرآورده و محیط سبز
  • یافته های علمی: انرژی های تجدید پذیر
  • امیر نقوی آزاد* صفحه 42

    نیاز روزافزون به انرژی از چالش‌های کنونی پیش روی بشر است. اندک بودن منابع سوخت‌های فسیلی، اهمیت انرژی‌های نو و تجدیدپذیر را مشخص می‌کند. انرژی‌های تجدیدپذیر به وسیله فرایند‌های طبیعی امکان بازگشت به طبیعت را دارند. از این رو، می‌توانند در بلند مدت بهره‌برداری شوند و جایگزین سالمی برای سوخت‌های فسیلی باشند. خورشید بزرگ‌ترین منبع انرژی در دسترس است. با اینکه فاصله زیاد زمین از خورشید، میزان انرژی خورشیدی جذب شده به وسیله زمین در یک ساعت برای تامین نیاز سالانه جهان کافی است. البته، پخش انرژی خورشید بر سطح زمین یکنواخت نیست. میانگین میزان تابش در هر نقطه از زمین را «خورتاب» می‌نامند. توزیع در سطح گسترده و تغییرهای دوره‌ای مانند دلایل کم بودن سهم انرژی خورشید در تامین نیاز کنونی انرژی جهان است. با این وجود، ایمن و رایگان بودن آن باعث شده است که به عنوان جایگزین اصلی سوخت‌های فسیلی در نظر گرفته شود. روند سال‌های اخیر و پیش‌بینی‌ها این نکته را تایید می‌کنند. فناوری‌های نوین، کاربرد‌های گوناگون و با صرفه‌تر از انرژی خورشید را شدنی کرده‌اند. سلول‌های خورشیدی که قسمت عمده نیاز آتی برق مصرفی جهان را تامین خواهند کرد، نمونه خوبی برای فراگیر شدن بکارگیری انرژی خورشید است.

    کلیدواژگان: انرژی، سوخت های فسیلی، انرژی های تجدید پذیر، خورشید، انرژی خورشید، سلول خورشیدی
  • جوایز علمی
  • فرامرز کنجوری*، مسعود شبانی صفحه 49

    در بین جوایز علمی در زمینه های گوناگون فیزیک، جایزه‌ی نوبل معتبرترین جایزه‌ی جهانی می باشد. این جایزه از سال 1901 م هر ساله، به پژوهشگران هدیه می‌شود. در برخی از سال‌ها جایزه‌ی نوبل به هیچ کس داده نشده است. بیشتر این سال‌ها مربوط به سال‌های جنگ جهانی اول (1918-1914م) و جنگ جهانی دوم (1939-1945م) هستند. از سال 1901 تا 2011 جایزه‌ی نوبل فیزیک، 6 بار به کسی داده نشده است. در برخی سال‌ها تنها یک نفر، در برخی‌سال‌ها دو و در برخی‌سال‌ها سه نفر به طور مشترک جایزه را دریافت کرده‌اند و در مجموع 105 بار به فیزیک‌ دانان هدیه شده است. در این 105 بار، 192 نوبل فیزیک داده شده که تنها یک فیزیک‌دان آن را دوبار دریافت کرده است. جوان‌ترین برنده‌ی نوبل فیزیک «لارنس براگ» است که در سن 25 سالگی به همراه پدرش این جایزه را به خاطر تحلیل ساختار بلوری مواد با بکارگیری پرتو ایکس، دریافت کرد. لارنس براگ در بین همه‌ی برندگان نوبل در همه‌ی رشته‌ها نیز جوان‌ترین می باشد. پیرترین برنده‌ی نوبل فیزیک «ریموند دیویس » است که در سن 88 سالگی این جایزه به خاطر شناسایی نوترون‌های کیهانی، به وی داده شد. در بین کشورهای جهان، ایالات متحده‌ی آمریکا بیشترین سهم را داراست. در آسیا تنها فیزیک‌ دانانی از کشورهای ژاپن، چین، هند و پاکستان موفق به دریافت نوبل فیزیک شده‌اند. در بین آن‌ها این ژاپن است که با 7 جایزه بالاترین است. تنها فیزیک‌دان مسلمانی که نوبل فیزیک را دریافت کرده، محمد عبدالسلام از کشور پاکستان است. سهم زنان فیزیک‌دان از جایزه‌ی نوبل فیزیک تنها 2 جایزه است.

    کلیدواژگان: جایزه ی نوبل، برندگان نوبل فیزیک، زنان برنده ی نوبل
  • ترویج علم
  • محمد مهدی شیخ جباری*، سیده زهرا اجاق صفحه 64

    ترویج و همگانی کردن علوم یکی از بخش های تاثیرگذار ساختار ارتباطات علم و جامعه محسوب می شود و تاثیرگذاری آن به دلیل نقشی است که می تواند در افزایش درک عامه از علم و گسترش دیدگاه علمی در بین عموم افراد جامعه ایفا کند. از همین روست که ارتباطات علم و جامعه به طور کل، و ترویج علم به طور خاص، از دو حیث توسعه انسانی و توسعه علمی در برنامه‌های توسعه ملی اهمیت دارند. ضمن اینکه سایر محورهای توسعه مانند توسعه فناوری، توسعه صنعتی، اقتصادی و توسعه پایدار (آگاهی و توجه به تبعات توسعه) هم از نتایج و تبعات همگانی کردن علوم به شمار می‌آیند و این موضوع نقش ترویج و همگانی کردن علوم در توسعه را برجسته تر می سازد. اگر علم را به مثابه یک نظام ببینیم که ساختار و بینش خاص خود را دارد، ترویج علم یکی از پایه های نظام علم است و این فرصت را فراهم می کند که به جز متخصصان و پژوهشگران رشته های مختلف علمی، بقیه افراد جامعه هم درک و بینشی درست از علوم به دست آورند و این وضعیت، بستر لازم برای گسترش دیدگاه علمی در سطح جامعه را فراهم می آورد. کارآمدی نظام آموزش و تولید علم هم در گرو کارکرد همه بخش های ارتباطات علم و جامعه، از جمله ترویج علم و دیدگاه علمی در بین عموم افراد جامعه است. در این نوشتار ضمن مطالعه ساختار ارتباطات علم و جامعه در ایران و مشخص کردن جایگاه ترویج و همگانی کردن علوم در این ساختار، به ارایه راهکارها برای ارتقا دیدگاه علمی در جامعه می پردازیم.

    کلیدواژگان: ساختار ارتباطات علم و جامعه، ترویج علم، دیدگاه علمی، همگانی کردن علوم، توسعه علم، توسعه انسانی
  • علم و دیپلماسی
  • علی اکبر موسوی موحدی، ابوالفضل یکانی بختیاری* صفحه 71

    همکاری های علمی و فنآوری دانشمندان، روابط سیاسی و بین الملل کشور ها را تحت تاثیر قرار می دهد. تاریخ مبین شواهد و نمونه های است که همکاری های علمی روابط دیپلماتیک و تبادل فرهنگی را تقویت نموده است. در قرن بیست و یکم توسعه مستلزم روابط فرد با فرد یا به عبارتی مردم- با مردم است و همکاری های علمی و فنآوری این رابطه را ممکن و میسر می نماید. مقوله دیپلماسی علمی، موضوع تازه ای نیست بلکه در عصر کنونی تاحدودی وسیع تر و عمیق تر از گذشته شده و ضرورت آن ملموس تر شده است.علم و فنآوری موتور محرکه جوامع مدرن و محور اصلی در روند جهانی شدن است. به کمک دیپلماسی علمی مرزهای جغرافیایی بدون نیاز به دیپلماسی عمومی و روابط سیاسی کشورها در هم نوردیده می شود و هیچ مانعی در این مسیر پا برجا نمی ماند. در این نوشتار سعی شده است تا با بیان تعریف جامع از دیپلماسی علمی و فنآوری و کارکردهای مهم آن و همچنین رویکرد کشور به این موضوع، زمینه برای توجه و تمرکز بیش از پیش تمامی متولیان و تصمیم گیران موسسات علمی و فنآوری و دستگاه های سیاسی کشور فراهم شود.

    کلیدواژگان: دیپلماسی علمی و فنآوری، همکاری های علمی بین المللی، کارکردهای دیپلماسی علمی، علم، ابزار دیپلماسی، کارگاه دیپلماسی فنآوری
|
  • Page 5

    Nowadays many states in their attempt to resolve economic, political and national security problems, tend to move towards developing appropriate science and technology diplomacy that are aimed for promoting cooperation between different nations. This in turn, signifies the importance of science and technology diplomacy in resolving some of the pressing problems that are confronted in our current conflicting world situation. The use of this diplomacy is of such significance that different countries are in the process of vast investments aimed for promoting their relationship and collaboration with other countries. It seems in light of programs and goal oriented investment plans made by different states, science diplomacy will be recognized as an important and instrumental element in ensuring scientific dominance and superiority of different states. It can readily be seen that such a measure is now being used in ranking of different universities. It can also be stated that an adaptation of appropriate science and technology diplomacy, can provide the necessary platform facilitating the transfer of knowledge and technology to the country. On this line, it is seen that often scientists and researchers in implementation of their research projects as well as training of necessary research personnel, need necessary technical know-how, material as well as equipments that are often acquired from other countries and as such scientific collaborations provide the necessary platform to promote an overall knowledge of both collaborating parties. Realization of diplomacy in science and technology, requires efforts and commitments by all states engaged in devising such diplomacy as to desired policy making and development of necessary grounds for partnership where the first step requirement, is long range planning and political commitment for allocation of necessary resources and budget to be used for promoting expertise knowledge, promoting scientific gatherings and finally carrying out joint collaborative research projects. On this line, it is noted that any advancement made in Iran in science and technology, can provide a source of aspirations not only for Islamic world, but also for other developing countries. It is believed that developing a suitable diplomacy in science and technology, can play a significant role in transferring Iran to a reference example of developed state among developing countries. On this line, devising of necessary training programs tuned towards developing appropriate science and technology diplomacy for policy makers, academicians, scientific associations, journalists and other related groups about the role of science and technology in promoting competitiveness at the international level as well as developing skills necessary for international dialogues and collaboration, is of major importance. Efforts to be made on promoting science and technology diplomacy in light of the current unjust sanctions that are aimed to make obstacles on the road towards progress in technology and innovations in our country of Iran known for “ Innovator breeder” is an important step which needs to be intelligently planned for and guided towards realization of desired goals that consist of participation in promotion and advancement of our knowledge in science and technology and removing obstacles and international barriers hindering our country’s progress.

  • A. A. Saboury* Page 6

    Based on the number of scientific documents indexed in the Institute for Scientific Information (ISI) of Thomson Reuters in 2011, total number of Iranian scientific documents is 23724 (1.59% of the world documents) with an increase of 32% relative to the before year in science and 957 (0.41% of the world documents), showing 47% improvement relative to the before year in social sciences. Now, Iran is ranked 19 for scientific production in the world, showing an upgrade of three steps from rank 22 of previous year. There are 40 Iranian scientific journals that are indexed in the Web of Science of Thomson Reuters. “Chemistry, Multidisciplinary” has the first position in science the same as the year before and “Engineering, Electrical & Electronic”, “Materials Science, Multidisciplinary”, “Engineering, Chemical” and “Chemistry, Physical” take the second to fifth positions. In 2011, University of Tehran, Tehran University of Medical Science, Tarbiat-Modarres University, Sharif University of Technology and Amir Kabir University of Technology are the first five universities in producing scientific documents, respectively. Currently, 0.4 percent of journals indexed in Web of Science are Iranian with majority belonging to science.

    Keywords: Science Production, Number of Papers, Scientific Cooperation, Scientific Contribution, Institute for Scientific Information (ISI)
  • S. M. Tabatabaee, M. Mazaheri, R. Farokhi, Ali A. Moosavi, Movahedi * Page 15

    Nowadays, the trade of Halal products especially Halal food is considered a profitable economic program by the majority of Muslim and even Non-Muslim countries. While Muslim countries are also considered target markets for the trade of Halal products by Non-Muslim countries, production of Halal products by Islamic countries can create job opportunities for Muslims as well as new markets and new ways for the replacement of Halal products by non-Halal ones. Currently some of the Eurasian countries are preparing trade plans for their Halal products. Thanks to the better quality of Halal products and despite the fact that they are 20 to 30 percent more expensive than non Halal products, public interest in Halal products has grown. Some companies in France and Britain are active in the supply of Halal products to both Muslims and Non-Muslims and this trade has turned out to be a lucrative trade. Meanwhile, the Organization of the Islamic Conference (OIC) with 57 active members is planning to design a unified standard mark for the products of the Islamic countries so that these countries with their cooperation can take the market for Halal products.

    Keywords: Halal Products, Halal Mark, Halal Food Standard, Halal Trade
  • N. Parsa*, Z.S. Hosseini Page 20

    Multiple Sclerosis or Muscular Sclerosis (MS) is a chronic neurodegenerative disease that affects the central nervous system (brain, spinal cord) and optic nerve. During an MS attack, inflammation occurs in areas of the white matter of the central nervous system in random patches called plaques. This leads to destruction of fatty-protein (myelin) protecting nerve cell fibers in the brain and spinal cord. Myelin allows for the smooth, high speed transmission of electrochemical messages between the brain, spinal cord and the body. When myelin is damaged, neurological transmission of messages may be slowed, resulting in diminished function. MS is considered an autoimmune disease that most often affects young adults. The immune system attacks myelin and oligodendrocytes cells that make myelin. An increased incidence of MS has been observed over the past two decades. The most recent epidemiological features possibly associated with environmental risk factors such as a vitamin D deficit, low life-long ultraviolet radiation, viral infection, aging and the high-latitude locations. Several effective drugs and complimentary therapies have been provided for MS patients to slow down the progression of their disabling disease. Understanding the molecular mechanisms of this dreadful disease along with progression of stem cells research may bring hope for those who suffer from MS disease.

    Keywords: Muscular Sclerosis, Nervous System, Myelin, Degenerative Factors, Therapy
  • H. Arasteh*, E. Amiri Page 29

    The increasing competition in international market and development of advanced technologies as a dynamic tool used for more profit, have increased the number of players trying to win larger shares of world resources though with little concern about its end results such as destruction of natural resources, increase in environmental pollution, poverty and inequality. Emergence of these problems has made the approach of sustainable development (sustainability) as an alternative paradigm replacing traditional growth paradigm. Traditional paradigm development is seeking to achieve economic growth at any cost while in the new paradigm, the quality of the environment and social justice are also considered. Higher education, because of its high impact factor in increased awareness and developing capabilities needed by members of the society, has the potential to initiate and promote sustainable development movement. Thus, with the emergence of sustainability paradigm and changes in fundamental assumptions, higher education system must also adapt to and comply with new situations in all sectors of its organizational structures- especially in the field of education. The purpose of this article is to investigate the role of universities in teaching and education for sustainability development. In this article the concept of sustainable development, the role of educational systems- particularly universities- educational approaches and key competencies needed for sustainable development are examined. Finally, certain recommendations for institutionalization of sustainable development are presented.

    Keywords: Sustainable Development, Teaching, Higher Education, Key Competencies, Environment
  • M. Akbarzadeh* Page 37

    Since the models designed to predict future climate are not producing optimistic results, climate change and global warming is a subject of growing concern today. An increase of about 2-5 ˚C in average temperature induced the melting of around 1 meter of polar ice in the end of 21th century would be catastrophic. Accumulation of greenhouse gases especially methane gas in the atmosphere gets the most credit in climate change and global warming and there is a strong connection between them. Varieties of anthropogenic sources, mostly agricultural and industrial contribute to methane discharge. Half of methane emitted by human is related to the agricultural sector. Domesticated ruminants and rice fields have a high potential for methane production due to the anaerobic processes. Methane which is emitted this way is dependent on variety parameters, which if controlled can lead to a significant reduction in the level of methane emission.

    Keywords: Climate Change, Greenhouse Gases, Global Warming, Methane Gas, Atmosphere, Green Management
  • A. N. Azad* Page 42

    Nowadays, increasing energy demand is one of the challenges that confront the humankind. Limitation of fossil fuels source clarifies the importance of new and renewable energies. Renewable energy is derived from natural processes that are replenished constantly. Solar energy is one of them. The sun contains extreme amount of energy. The solar energy is not uniformly distributed on the earth’s surface. Insulation is a measure of solar radiation energy received on a given surface area and recorded during a given time. Little contribution of solar energy in the world energy usage is due to the distribution on a very wide area and periodic variations. Nevertheless, the solar energy is safe and free, so it is the best alternative for fossil fuels. Modern technologies serve as approaches to make it more applicable and pervasive.

    Keywords: Energy, Fossil Fuels, Renewable Energies, Sun, Solar Energy, Solar Cell
  • F. Kanjouri *, M. Shabani Page 49

    Among the various academic awards in the field of physics, the Nobel Prize is considered the most prestigious international award. Since 1901 the Nobel Prize in Physics is awarded once a year by the Royal Swedish Academy of Sciences. There have been a few years in which the Nobel Prize was not awarded, particularly during World War I and II. The Nobel Prize in Physics was not awarded on six occasions: in 1916, 1931, 1934, 1940, 1941, and 1942. It has been awarded 105 times to 192 Nobel Laureates between 1901 and 2011. John Bardeen is the only Nobel Laureate who has been awarded the Nobel Prize in Physics twice, in 1956 and 1972. The youngest Nobel Laureate in Physics is Lawrence Bragg, who was 25 years old when he was awarded the Nobel Prize with his father in 1915. Bragg is not only the youngest Physics Laureate; he is also the youngest Nobel Laureate in any Nobel Prize area. The oldest Nobel Laureate inPhysics to date is Raymond Davis, who was 88 years old when he was awarded the Nobel Prize in 2002. The United States has won the more Nobel prizes in physics. In Asian countries, only Japan, China, India and Pakistan have been awarded the Nobel Prize in Physics. Among them, Japan is in the 1st place with winning 7 prizes. Mohammad Abdus Salam, Pakistani theoretical physicist is the only Muslim scientist who has been awarded the Nobel Prize in Physics. There are only two women in the world who have been won the Nobel Prize in physics.

    Keywords: Nobel Prize, Nobel Laureates in Physics, Nobel Prize Awarded Women
  • M. M.Sheikh, Jabbari *, S. Z. Ojagh Page 64

    Dissemination and popularization of science within a society is one of the principle elements influencing the extent of scientific awareness and promoting scientific knowledge in the society. Its significance, in part, is due to its role in promoting public understanding of science and enhancing the scientific point of view within the general public. Therefore, dissemination and promotion of science in the society in general and its popularization in particular, should be considered as part of human resource development in the national development programs. Other aspects of national development and considerations such as technological, industrial and economic development including sustained development (in light of awareness about the side effects of development) are also directly intertwined with the public understanding of science. If we view science as an entity with its own structures and outlook, public understanding of science may be considered as one of the pillars of such structure. This in turn provides an opportunity for all people in the society to develop a correct understanding of a science and the scientific outlook. The success of science education and institutions and programs promoting science, depend strongly on the extent of enhancing public understanding of science and scientific view in the society. In this note we study structure of science and society communication in Iran and propose ways to promote scientific view in the Iranian society.

    Keywords: Structure of Communications of Science, Society, Public Understanding of Science, Scientific View, Scientific, Human Resource Development
  • Ali A. Moosavi, Movahedi, A.Kiani, Bakhtiari* Page 71

    International political relations among different countries can be influenced by the extent of scientific and technological collaborations that may prevail among scientists of these countries. History provides many evidences of how scientific cooperation could help and bolster diplomatic ties and cultural exchanges between different nations. Condition of living in twenty-first century with all its complexities and development of means of communication, requires that we build a greater person to person or people-to-people relationships and this interaction can be made possible through cooperation in science & technology and collaborative science diplomacy. Collaboration in Science and diplomacy of science is not new, it is however, now broader, wider and in depth, and more visible than ever before and where its importance continues to grow. Science and Technology are driving motors of modern societies towards process of globalization. Through science & technology diplomacy, geographical borders can be set aside beyond those of public diplomacy and where no obstacles stands in the way of scientific relations or prevent from development of such relationship for a longer duration. This paper presents a comprehensive definition of science &technology diplomacy and its crucial role in developing relations between countries. It also depicts Iran approach to this important notion and draw attention of both policy makers in all scientific & technological institutions & political organizations to such diplomacy.

    Keywords: Science, Technology Diplomacy, International Scientific Collaboration, Science Diplomacy Functions, Science as tool for Diplomacy, Technology Diplomacy Workshop, Tehran 2012 Manifesto